Suitability of The Implementation of Halal Tourism Principles at Sobo Kali Magelang Tourism: A Review of Fatwa DSN-MUI No. 108/DSN-MUI/X/2016
DOI:
https://doi.org/10.24256/kharaj.v6i1.4913Keywords:
Halal Tourism, Fatwa DSN-MUI, Sobokali TourismAbstract
References
AD-ART. (2023). Anggaran Dasar dan Anggaran Rumah Tangga Sobo Kali.
Anisah, A., Zuwardi, & Dewi, A. Y. (2023). Potential for Sharia Tourism Development in West Sumatra. Al-Kharaj: Journal of Islamic Economics and Business, 5(3), 373–390. http://ejournal.iainpalopo.ac.id/index.php/alkharaj/article/view/4201%0Ahttps://ejournal.iainpalopo.ac.id/index.php/alkharaj/article/download/4201/2476
Ansharullah, A., Natasha, H., & Indra, A. M. (2018). Pemberdayaan Pelaku Ekonomi Sektor Melalui Peningkatan Pemahaman Konsep Wisata Syariah. Jurnal Pemberdayaan Masyarakat Madani (JPMM), 2(2), 224–236. https://doi.org/10.21009/jpmm.002.2.05
Destiana, R., & Astuti, R. S. (2011). Pengembangan Pariwisata Halal Di Indonesia. COPAS: Conference on Public Administration and Society, 01, 331–353.
Fatwa Dewan Syariah Nasional Majelis Ulama Indonesia No.108/DSN-MUI/X/2016 tentang Penyelenggaraan Pariwisata Berdasarkan Prinsip Syariah, (2016).
Hadi, Firdausia; Ari, M. K. H. al-A. (2017). KAJIAN POTENSI DAN STRATEGI PENGEMBANGAN WISATA PANTAI SYARI’AH (Studi di Pulau Santen Kabupaten Banyuwangi). Jurnal MD (Membangun Profesionalisme Manajemen Dakwah), 3(1).
Hamza, A. A. (2017). Pelaksanaan standarisasi pelayanan pariwisata halal dalam pengembangan pariwisata di Nusa Tenggara Barat. Pena Justisia: Media Komunikasi Dan Kajian Hukum, 17(2), 1–16.
Hidayati, N. K., Setyowati, R., & Zakiyah, N. (2021). Peran Dewan Pengawas Syariah (DPS) Dan Dewan Syariah Nasional Majelis Ulama Indonesia (DSN-MUI) Dalam Pengembangan Industri Wisata Halal Indonesia. Jurnal Masharif Al-Syariah: Jurnal Ekonomi Dan Perbankan Syariah, 6(3), 688. https://doi.org/10.30651/jms.v6i3.7585
Kemenparekraf. (n.d.). Statistik Kunjungan Wisatawan Mancanegara Bulan Januari 2023. Kemenparekraf RI. Retrieved September 4, 2023, from https://kemenparekraf.go.id/statistik-wisatawan-mancanegara/statistik-kunjungan-wisatawan-mancanegara-bulan-januari-2023
Kemenparekraf. (2022). Menparekraf Paparkan Penyerapan Pagu Anggaran Tahun 2022 di Hadapan Komisi X DPR RI. Website Kemenparekraf. https://kemenparekraf.go.id/berita/siaran-pers-menparekraf-paparkan-penyerapan-pagu-anggaran-tahun-2022-di-hadapan-komisi-x-dpr-ri
KNEKS. (2020). Template Memandu Muslim Traveler Dalam Pengembangan Pariwisata Daerah. Komite Nasional Ekonomi Dan Keuangan Syariah (KNEKS), 82. https://kneks.go.id/storage/upload/1619678986-Halal Tourism Guide V5 + cover - Compressed -revised.pdf
Lianto, K. (2023). Hasil Interview (Respondent 1-Kepala Dinas Pariwisata Sobo Kali).
Mansyurah, F. A. (2019). Peluang Dan Tantangan Bisnis Hotel Syariah Pada Masyarakat Kosmopolitan. At-Taradhi: Jurnal Studi Ekonomi, 9(2), 91. https://doi.org/10.18592/at-taradhi.v9i2.2511
Muhammad., D. (2017). Pariwisata Halal Perspektif Multidimensi: Peta Jalan Menuju Pengembangan Akademik & Industri Halal di Indonesia (H. Fathoni (ed.); Pertama). UIN Maliki Press.
Nina. (2023). Hasil Interview (Respondent ke-4 Bidang Pemasaran Wisata Sobo Kali).
Pelu, Ibnu Elmi AS; Kurniawan, Rahmad; Akbar, W. (2020). Pariwisata Syariah Pengembangan Wisata Halal Dalam Mendorong Pertumbuhan Ekonomi Daerah. In K-Media Yogyakarta. http://business-law.binus.ac.id/2015/10/08/pariwisata-syariah/
Pramono, A. (2023). Hasil Interview (Respondent ke-3 Bidang Pariwisata dan Kebudayaan Wisata Sobo Kali).
Priyadi, U. (2016). Pariwisata syariah : prospek dan perkembangannya (Pertama). UPP STIM YKPN.
Ramadhani, M. (2021). Dilema Regulasi Pariwisata Halal Di Indonesia. Journal of Islamic Tourism, Halal Food, Islamic Traveling, and Creative Economy, 1(1), 89–105. https://doi.org/10.21274/ar-rehla.2021.1.1.89-105
Sayekti, N. W. (2019). Strategi Pengembangan Pariwisata Halal di Indonesia. Kajian, 24(3), 159–171.
Suripto, T. (2019). Analisa Penerapan Akad dalam Pariwisata Syariah berdasarkan Fatwa MUI Dewan Syariah Nasional Nomor 108/DSN-MUI/X/2016. Media Wisata, Vol. 17(No.2), 78–89. https://doi.org/10.36276/mws/v17i2
Susilo, A., Abadi, M. K. R., Lahuri, S. bin, & Achmad, R. (2022). Redetermining Halal Lifestyle: a Quran Perspective. Tasharruf: Journal Economics and Business of Islam, 7(2), 103. https://doi.org/10.30984/tjebi.v7i2.2065
Wahyuni, T. (2021). KREATIF BERBASIS POTENSI LOKAL ( Studi Kasus di Daerah Istimawa Yogyakarta dan Jawa Tengah ). Ar Rehla: Journal of Islamic Tourism, Halal Food, Islamic Traveling, and Creative Economy, 1(2), 157–170.
Yuli Arisanti, A. K. (2022). WISATA HALAL DI BEBERAPA NEGARA ASEAN. Jurnal Inovasi Penelitian, 3(3), 5675–5682.
Yunarko. (2023). Hasil Interview (Respondent Ke-2 Bagian Sekretariat Pariwisata Sobo Kali).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Citation Check
License
Copyright (c) 2024 Suyoto Arief, Suyoto Arief, Setiawan bin Lahuri, Vina Fithriana Wibisono
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License. In line with the license, authors are allowed to share and adapt the material. In addition, the material must be given appropriate credit, provided with a link to the license, and indicated if changes were made. If authors remix, transform or build upon the material, authors must distribute their contributions under the same license as the original.